Penkkipunnerruksen maailmanennätys

Tässä osiossa on koottu penkkipunnerruksen maailmanennätyksiä, eli suurimpia mahdollisia painoja, joita penkistä on nostettu.

Säännöistä ja variaatioista

Penkkipunnerrus-kisoissa on yleensä painoluokat/sarjat, joissa nostajat nostavat. Esimerkkisarjoja miehillä ovat -80 kg, -95 kg, -110 kg ja raskain sarja +110 kg. Säännöt vaihtelevat liitoittain ja vaikuttavat mm. punnitukseen, kilpailuvarusteisiin ja nostosuoritukseen. Monesti noudatetaan IPF:n, eli International Powerlifting Federationin asettamia ja hyväksymiä sääntöjä. Lue lisää säännöistä Suomen Voimanostoliiton sivuilta.

RAW- ja varustenostokisat

Penkkikisoja käydään sekä ilman nostoa avustavia varusteita että niiden kanssa. Varusteilla saa merkittäviä hyötyjä ns. "raakanostoon" verratuna, ja tämän vuoksi ennätykset varustenostoissa ovatkin jopa yli 150 kiloa enemmän kuin raakana. RAW-kisoissa sallitut varusteet ovat tyypillisesti rannesiteet, kengät, vyö ja mm. polvenlämmittimet. Muita varusteita ei saa käyttää. Varustenostokisoissa käytetään ns. penkkipaitaa, joka on ylävartalon päällepuettava erittäin tiukka puku, joka kireytensä ja tukevuutensa ansiosta auttaa punnerruksen positiivisessa vaihessa.

scott-mendelson-penkkipunnerrus-raw-ennatysMaailmanennätys RAW-penkkipunnerruksessa

RAW-penkkipunnerrus tarkoittaa sitä, että nostajalla ei ole nostoa avustavia varusteita, kuten penkkipaitaa päällänsä, jolloin nosto suoritetaan nostajan "omin voimin".

Scot Mendelson, 324 kg

Syntynyt: 21.2.1969
Kansalaisuus: Yhdysvallat
Asuu: Valley Glen, Kalifornia

Piti hallussaan aikaisempaa
varustenostoennätystä 457.5 kg, jonka
rikkoi vuonna 2008 Ryan Kennelly 488.6 kg
nostollaan.

ryan-kennelly-penkkipunnerrus-varusteennatysMaailmanennätys varustepenkkipunnerruksessa

Varustepenkkipunnerruksessa käytetään sallittujen varusteiden lisäksi ns. penkkipaitaa. Penkkipaita on niin tiukka, että nostaja ei saa sitä itse päälle, vaan sen täytyy pukea päällensä yhden tai useamman henkilön avustuksella. Penkkipaita tehdään normaalisti polyesteristä tai farkusta tehden siitä erittäin joustamattoman ja tiukan. 

 

Ryan Kennelly, 489 kg

Raakatulos penkissä: 297 kg
Pituus: 188cm

2008 huhtikuussa Kennelly teki
maailmanennätyksen nostamalla
486 kiloa American Powerlifting
Association Open Iron War -kisoissa
Kennewickissä, Washingtonissa.