Mika Nyyssölä - Gymlogin tähti haastattelussa

Mika Nyyssölä tunnetaan hyvin nettimaailmassa yhtenä suosituimpana kehonrakentajana ja myös viihdyttäjänä. Mikalla on yhteistyössä Pakkotoiston Mike Sirénin kanssa useita yhteisiä projekteja, joista viimeisimpänä mainittakoon Gymlog.

Mika on aktiivinen salillakävijä ja harrastanut kehonrakennusta jo kohta 20 vuotta. Tällä kertaa keskitytään Mikan salihistoriaan sekä Mikan bravuuriliikkeeseen, penkkipunnertamiseen.

Penkkipunnerrus.fi pääsi haastattelemaan monitaituri Mika "Bisley" Nyyssölää. Lue lisää Mikan tarinasta!

alt
Mika Nyyssölä
www.mikanyyssola.fi

Kuka olet ja mitä teet?

Alright, olen siis Mika Nyyssölä ja minut lähinnä tunnetaan kehonrakennuksen saralla. Kilpailin 2003-2007 ahkerasti ja voitin sekä sijoituin hyvin niin kansainvälisissä kuin kotimaisissa kilpailuissa vuosien varrella. Nykyisin teen valmennushommia niin kisaajien kuin ihan tavallisten treenareiden parissa.

Yhä treenaan kuitenkin täysillä ja tarkoituksena olisi kisata vielä SM-tittelistä jonain päivänä.

Mistä saliharrastuksesi lähti liikkelle?

Kaikki lähti liikkeelle itsepuolustusharrastuksista, joissa joutui punnertamaan ja tekemään vatsalihasliikkeitä. Tykästyin kovasti lihasharjoitteista ja jatkoinkin sitten niiden tekemistä kotona. Tein leukoja, punnertelin, rutistelin vatsoja ja tein kaikenlaisia harjoitteita omalla kehonpainollani.

Lopulta sekään ei enää riittänyt vaan siirryin salille treenaamaan. Vuonna 1992 menin tammikuun 1. päivä Karjaalla asustellessani punttisalille. Olin 15 vuotias ja painoin 50 kiloa.

Nykyään 20 vuoden jälkeen painoni on 80-90 kilon väliltä eli olen kehittänyt noin 30-40 kiloa lihasta ympärilleni niistä ajoista.

Miten innostuit ”voimailemaan”?

Heti kättelyssä mennessäni salille aloitin voimapainotteiset treenit. Salilla hääräili siihen aikaan kavereita, jotka harrastivat voimanostoa. Ensimmäiset ja viimeiset voimanostokisani kisasin 16 vuotiaana. Painoin 54 kiloa. Tulokset olivat: Kyykky 100kg, Penkki 70kg, maastaveto 132,5kg yht. 302,5kg

Siihen itsesasiassa voimanostokisaamiset jäivätkin ja jatkoin treenaamista ihan omaksi ilokseni. Kunnes kuulin sellaisesta hassusta lajista kuin sotilaspenkkipunnerrus.

Olitko hyvä penkkipunnertamaan?

En aluksi ollut mitenkään ihmeellinen penkkaaja. Tulokseni nousivat jopa suhteellisen hitaasti. Hitaasti mutta varmasti. Tekniikka oli hakusessa ensimmäiset 6 vuotta, mutta muutaman salilla saadun vinkin jälkeen tekniikka hioutui kohdilleen ja tulokset paranivat.

Tässä peräänkuulutankin, että älä koskaan luovuta vaikka tulokset junnaisivatkin vuosia. Itselläni esim kesti varmaan vuoden päivät kunnes sain nostettua penkistä yli 110 kiloa. 110kg oli jonkinlainen kivimuuri jonka yli en meinannut millään päästä.

Vasta kun sain treenikaverikseni veljeni, rupesi tulokset pitkästä aikaa nousemaan. Juuri niihin aikoihin myös aloitin kreatiinin käytön. Joten treenikaveri ja kreatiini antoi niin paljon potkua, että valehtelematta penkkitulokseni nousi vuodessa 110 kilosta 160 kiloon! Painoni nousi sinä aikana 62 kilosta 68 kiloon.

Tästä voi siis jokainen tehdä omat johtopäätöksensä mihin asioihin esim lisäravinteiden osalta kannattaa panostaa. Kreatiini on siis tutkitusti se yksi ja ainoa lisäravinne joka eittämättä toimii!

Miten innostuit kisaamaan penkkipunnerruksessa?

Kun sitten vuonna 2001 kuulin sotilaspenkistä olin jo kohtuu kova penkkaaja painooni nähden. Kokeilin huvikseni montako toistoa omalla painollani sain ja silloin 72 kiloisena sain ensi kokeilullani 40 toistoa. Kevään kisoihin sitten valmistauduin ja tulin Suomen ensimmäisissä siviilisotilaspenkkikisoissa toiseksi 42 toistolla.

Seuraavana (2002) vuonna olinkin sitten ylivoimainen koko vuoden treenanneena ja voitin ylivoimaisesti kisat 48 toistolla.

alt

Ennätyksesi salilla: paljonko penkkaat, kyykkäät ja vedät maasta?

Penkki on nykyään siellä 170-180 paikkeilla ja paras penkkitulos on 4*180kg 72 kiloisena!

Kyykyssä sarjaennätys on 5*220kg ja Mavessa 6*220kg. Tästä on myös videokin Youtubessa

Miten treenaat rintaa nykyisin?

En pelkää isoja painoja. Olen huomannut, että isoissa liikkeissä lihakset vaativat isoja painoja. Teen kuitenkin sen poikkeuksen, että pyrin tekemään mahdollisimman pitkiä sarjoja mahdollisimman isoilla painoilla. Ykkösiä en oikeastaan tietoisesti lähde tekemään missään liikkeessä. Poikkeuksena penkkipunnerrus hyvin satunnaisesti.

Treenaan rintaa nykyisin melko samalla tavalla kuin ennenkin. Ainoastaan olen vähentänyt liikkeiden määrää. Ennen saatoin tehdä kolme, neljäkin liikettä rinnalle, mutta nykyisin tyydyn kahteen ehkä jopa yhteen liikkeeseen per rintatreeni.

Pyrin rintatreeneissä nousemaan progressiivisesti sellaisiin painoihin joilla saan 4-8 toistoa. Niitä teen yhden tai kaksi sarjaa ja tulen yhden tai kaksi sarjaa alaspäin tehden toistot failureen.

Yleensä lihaksiani treenaan yhdellä isolla massaliikkeellä jolla väsytän lihakset niin, että apuliikkeet tehdäänkin sen jälkeen suht kevyellä ja tuntumalla.

Mitä saavutuksia sinulla on kehonrakennuksessa?

Olen 2005 vuoden Pohjoismaiden Mestari. 2003 voitin Turun avoimen kilpailun ja samana vuonna tulin SM-kisoissa toiseksi. 2006 kutsukisassa (ammattilaissäännöillä) Kulttuuritalolla sijoituin neljänneksi. 2007 vastaavissa kisoissa olin 6. samana vuonna 2007 Oslo Grand Prix kutsukisoissa voitin 80-kilon sarjan ja sain vielä Best Poser Awardin eli parhaan poseeraajan palkinnon.

Onko voimasta ollut hyötyä sinulle kehonrakennustreeneissä?

Voimasta on kieltämättä hyötyä. Kun pystyy treenaamaan isoilla painoilla, on lihastuntuma hyvin erilainen. Mitä isommiksi lihakset kasvavat, ja sen myötä painot, sen paremmaksi mind-and-muscle -yhteys pääsee oikeuksiinsa. Silloin myös tekniikka voi olla hieman yksilöllisempi kuin esimerkiksi aloittelijoilla, joiden on tärkeää ensin opetella tekniikka kohdilleen ennen kuin voidaan lähteä latomaan isoja rautoja tankoon.

Mitä sanoisit aloitteleville salihirmuille?

Aloittelijoille sanoisin että opetelkaa maltillisesti tekniikat kohdilleen. Lihastenkasvatus on ja tulee aina olemaan hidasta ja maltillista puuhaa. Varaudu, että se vie vuosia. Edistyneemmät treenarit, jotka tuntevat oman kehonsa voivat treenatakin jo hieman eri tavalla kuin aloittelijat. Hieman cheataten voidaan saada irti paljonkin treeneistä, mutta vain siinä tapauksessa, että treenaaja hallitsee täydellisesti tekniikat ja tuntee omat rajansa.

- Mika Nyyssölä (kuvat Mike Sirén)

http://www.mikanyyssola.fi/