Maria Kuure - vahva voi olla myös kaunista

Maria Kuure on 35-vuotias body fitness -kilpailija ja ahkera salilla kävijä. Maria erottautuu monista naistreenaajista olemalla erittäin vahva treenaaja, työntäen yli 100 kiloa penkiltä! 

Penkkipunnerrus.fi sai haastateltavaksi tämän body fitness-lavojen kaunottaren. Lue lisää! 

alt
Maria Kuure
Ikä: 35

Kuka olet ja mitä teet?

Toimin nykyisin kuntosaliyrittäjänä Oulussa. Perustimme yhtiökumppanini kanssa Oulun Classic Gymin helmikuussa 2009, jolloin jätin taakseni lääketeollisuuden markkinointitehtävät ja siirryin päätoimiseksi yrittäjäksi.

En ole katunut päivääkään tätä elämänmuutosta, sillä nyt saan tehdä sitä, mikä on eniten sydäntäni lähellä! 

Lisäksi pystyn paremmin keskittymään myös omiin treeneihini ja kilpailu-uraani body fitneksessä.

Miten paljon saat penkiltä?

Parhaat penkkitulokseni olen tehnyt vuoden 2010 syys-lokakuussa. Tällöin nostin mm. 6 x 102,5 kg ja 3 x 105 kg.

Saman vuoden marraskuussa sattuikin ensimmäinen vakavampi loukkaantuminen treeniurallani ja juuri penkkipunnerruksessa, kun rintalihaksen jänne repesi.

Tätä loukkaantumista edelsi kipuili etuolkapäissä, mutta kun olen jääräpäinen, niin en ottanut näitä kehon signaaleita riittävän vakavasti.

Marraskuussa olinkin sitten jo leikkauspöydällä.

Onko penkkipunnerrus ollut tärkeää sinun treeniurallasi, vai oliko se vain yksi liike muiden joukossa? 

Ennen loukkaantumista penkki on ollut treeniohjelmassani käytännössä koko treenihistoriani ajan, ja olen siinä pyrkinyt aina progressiivisesti nostamaan treenipainoja. Täten se on ollut tärkeä osa rintatreenejä.

Leikkauksen jälkeen en ole tehnyt enää ollenkaan penkkipunnerrusta levytangolla.

Mitä muita voimailuennätyksiä olet tehnyt?

Voimailu ei sinällään ole minun ykköslajini ollut missään vaiheessa, joten varsinaisia voimailuennätyksiä en ole pyrkinyt erikseen tekemään. Toki treenipainoja olen kirjannut ylös alkumetreiltä asti (laatikollinen treenivihkoja löytyykin kotoa) ja pyrkinyt aina nousujohteisuuteen. Jotakin mainitakseni olen mm. räck-vedossa tehnyt 5 x 165 kg.

Milloin aloitit salilla käymisen ja miksi?

Salille menin ensimmäisen kerran muistaakseni vuonna 1992. Tällöin treenit olivat niin ”onnettomia” ja aika satunnaisia, etten laske tätä aikaa vielä varsinaiseksi treenihistoriakseni.

 " Alkuun oli pelkona, etten tahdo liikaa voimaa ja lihasta, etten muutu kuulantyöntäjän näköiseksi."

Varsinaiset salitreenit alkoivat vuonna 1995. Harrastin tähän aikaan juoksua ja hiihtoa, ja punttitreenit tulivat tukiharjoitteluna mukaan kuvioihin voimatasojen nostamiseksi. Myös poikaystäväni harrasti juoksua ja kävi salilla, ja hänen imussaan aloin sitten salilla kulkea.

Alkuun oli pelkona, etten tahdo liikaa voimaa ja lihasta, etten muutu kuulantyöntäjän näköiseksi. Niihin aikoihin kestävyysurheilijan kuivakka kroppani painoi 49 kiloa, eikä tuo lihas lähtenyt raketin lailla kasvuun, joten pelkoni osoittautui aiheettomaksi.

Miten olet pärjännyt kisaurallasi?

Body fitneksessä paras saavutukseni on tähän mennessä Suomen mestaruus +163 cm -sarjassa sekä yleismestaruus vuodelta 2009.

Milloin ja miten innostuit kisaamaan body fitneksessä? Oletko kisannut muissa lajeissa?

Kisakipinä body fitneksen osalta syntyi 2000-luvun alkupuolella, kun salilla kaverin kanssa päätimme yhteistuumin lähteä lavalle muiden yllytyksestä. Tulokaskisat kävin vuonna 2006.

Olen nuorempana kilpaillut joukkuevoimistelussa, ja juoksu- ja hiihtokisoja on tullut jonkin verran käytyä myös.

 " Meni aika kauan aikaa tajuta, että 1600 kcal tai vähemmän ei riitä kasvattamaan lihaksia."

Mikä oli "se" juttu, jonka takia aloit todella alkanut kehittyä?

Ehdottomasti oikea ja riittävä ruoka oli tie kehitykseen. Meni aika kauan aikaa tajuta, että n. 1600 kcal tai vähemmän ei riitä kasvattamaan lihaksia. Lisäksi ei ole ihan sama todellakaan, mitä syö. Eli avain kehitykseen tuli kyllä selkeästi ravintopuolen merkityksen ymmärtämisen kautta. Toki treenien koventuminen sekä lihashuollon lisääminen ovat myös olleet välttämättömiä lihasten kasvattamiseksi.

Onko voimapainotteisesta treenitaustasi hyötyä vai haittaa bodytreeneissä? 

Ei voimasta ainakaan haittaa ole, sillä harvoin voimakkaalla urheilijalla on kovin pienet lihakset. Itse painotan nykyisin treeneissä monipuolisuutta siten, että treeniviikot ovat erilaisia (esim. voima-, volyymi-, erikoistekniikkaviikko). Täten lihakset saavat erilaisia ärsykkeitä ja ”syyn” kasvaa.

Miten treenaat salilla rintaa nykyisin ja myös muita lihasryhmiä? Entä miten treenaat ennen kisoja ja kisojen jälkeen? Onko näissä eroa?

Treenaan rintaa nykyisin vähemmän voimapainotteisesti kuin ennen loukkaantumista. Liikevalikoima on monipuolinen, mutta en tee enää tasapenkkiä levytangolla. Pystyn kyllä nykyisinkin nostamaan suhteellisen kovia painoja, mutta keskityn enemmän lihastuntumaan kuin painoihin.

Tämä periaate pätee muidenkin lihasryhmien treeneihin. Eli pyrin saamaan aina mahdollisimman hyvän tuntuman treenattavaan lihakseen treenipainojen ollessa toisarvoinen asia. Olen kyllä tällä tyylillä saanut mielestäni heikkouksia vahvistettua viimeisen vuoden aikana.

Treenit eivät olennaisesti eroa toisistaan ennen kisoja ja niiden jälkeen, pois lukien kisoja edeltävä viikko, jolloin tehdään viimeistelyharjoitukset.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Vuosi 2011 on mennyt body fitness -kisojen osalta välivuotta viettäen johtuen loukkaantumisesta. Tuleva vuosi 2012 onkin sitten kisavuosi. Katsotaan, mitä se tuo tullessaan...

Lopuksi: Mitä näkisit tärkeimpänä asiana tavoitteellisessa treenaamisessa, varsinkin kun neuvosit nuoria naisia, jotka ovat vasta miettimässä kisauraa?

Tässä kohtaa tärkeimmäksi asiaksi voisin nostaa ruuan, eli syökää riittävästi ja oikein, jotta lihaskasvu on mahdollista. Lisäksi oikea asenne ja halu kehittyä näyttelevät isoa roolia. Ei muuta kuin tsemppiä treeneihin ja tavoite kirkkaana mielessä :)

- Maria Kuure