Freddi Smulter - 400 kg MM-penkki

Fredrik Smulter on tunnettu kovana penkkaajana, mutta nyt Freddi räjäytti potin 400 kg nostolla penkkipunnerruksen maailmanmestaruuskisoissa Tanskassa. Smulter on näin ollen ainoana ihmisenä penkannut urheilukilpailuissa 400 kg. Nyt saa olla Suomesta ylpeä! Penkkipunnerrus teki pikaisen haastattelun tästä härkämäisen vahvasta kaverista (nostovideo artikkelin lopussa).

Fredrik Smulter
Ikä: 31
Pituus: 181cm, paino: 147kg

Kuka olet ja mitä teet?

Olen perheenisä ja putkavartija maailman keskustasta eli Maalahdesta Pohjanmaalla. Olen harrastanut voimannostoa ja penkkiä yli 15 vuotta. Saavutukset on tullut lähinnä penkin puolella.

Aloitetaan tietenkin uudesta ennätyksestäsi. 400 kiloa ja uusi maailmanennätys, onneksi olkoon!

Minkäinen matka tähän tulokseen on tehty?

Kiitoksia. Olen reenannut vuodesta 1998 ja kisannut IPF-kisoissa vuodesta 2000 lähtien. Olen aina ollut kova penkkimies ja olen aina ollut ainakin suomen ja jopa maailman huipulla jokaisessa ikäluokassa. vuonna Vuonna 2001 meni 200 rikki, 2005 meni 300 rikki ja nyt 400.

Selvennätkö lyhyesti ennätyksesi penkkipunnerrusliittojen maailmassa? 

Kilpailen IPF liittossa, joka on ainoa liitto mikä testaa nostajia treenikaudella ja ainoa liitto joka kuuluu esim. Suomen urheiluliittoon. IPF liittossa on myös vain 1-kankainen penkkipaita ja huiukan tiukemmat säännöt.

Syy miksi kisan IPF liitossa on, että se on isoin ja se on dopingtestien alainen. Maailmanennätys muissa liittoissa on lähellä 480-490 kg:n luokkaa ja Ryan Kennelly ja Tiny Meeker ovat sen nostaneet. Suomessa Jani Murtomäki (lue Janin haastattelu penkkipunnerrus.fi:stä) on nostanut yli 400 kiloa.

Tämän enempää en halua kommentoida näitä liittojuttuja, sillä jokainen toteuttaa unelmansa omalla tavallaan ja kaikki jotka eivät jauhaa paskaa saavat mun kunnioitus liittosta riipumatta.

"Olen aina ollut kova penkkimies ja olen ollut ainakin Suomen ja jopa maailman huipulla jokaisessa ikäluokassa"

Miten kisapäivänä valmistaudutaan? 

Lämmittely alkaa aina 20 kilolla ja raakana meen n.250 kilon rautaan. Sitten 3-5 paitanostoja ja sitten lavalle. Ruokailun puolesta yritän syödän paljon ja yritän syödä sillä tavalla että päivittäin tulee kasviksia ja hedelmiä syötynä. Ei ole kikkauilua ruokailun puolesta.

Miten raakapenkki ja varustepenkki eroavat toisistaan? 

Jos käyttää niin sanottu kuljetustyyli paitanostossa, niin ero on huima tekniikassa. Itse nostan samalla tavalla rawina ja paidalla. Tanko alas ja tanko ylös.

Kenen valmistajan varusteita käytät ja onko niissäkin eroja?

Käytä TITANin paitoja ja siteitä koska ne toimii parhaiten minulle. Eroja on varmasti mutta eri merkki toimii eri nostajille.

Miten kroppasi kestää isoja painoja?

Vammoja on jonkin verran kyynärvarret on kipeitä aina välillä. Lonkat tosi jumissa koko ajan. Mutta ei sen pahempaa.

Treenaat Patrik Anderssonin ohjeiden mukaan. Kerrotko lyhyesti tämän ohjelman aatteet?

Anderssonin reenit perustuu volymiin. Harjoituskaudella 4 kertaa viikossa 20-30sarjaa penkkiä 70-85% raudoilla. Toistomäärät 2-8. Tärkein asia, että ei koskaan mennä edes lähellä failurea vaan terävyys ja nopeus pysyvät koko ajan. Penkin lisäksi teen selälle voimareeniä ja vatsalle, jaloille ja lonkille mummo-jumppaa.

Mihin tähtäät seuraavaksi?

Otan päivä kerralla, mutta olisi kova tehdä ennen joulua n.280 kg kisapenkin raakana ja tehdä siisti salinosto 300 kg:lla raakana. PP-MM 2015 on myös tavoite.

Freddin 400 kg nosto

- Penkkipunnerrus.fi