Katarina Tunturi - uskomaton pakkaus

Katarina on Helsinkiläinen PT, kokenut salikuntoilun ammattilainen ja on kisaillut myös bodyfitneksessä. Haastattelussaan Katarina kertoo tarkasti oman treeniohjelmansa ja tapansa treenata, unohtamatta kertoa mm. asenteen tärkeydestä ja päättäväisyydestä, kun tähdätään korkealle. Katarina antoi haastattelunsa Penkkipunnerrus.fi:lle.

Katarina Tunturi
Ikä: 33
Pituus: 168 cm
Paino: 60kg -  68kg

www.katarinatunturi.com

Kerro itsestäsi

Olen päälle kolmekymppinen Helsinkiläistynyt valmennusalan yrittäjä eli personal trainer ja life coach sekä innokas kuntosalitreenaaja.

"Tasapainoa elämääni tuovat hyvin erilaiset asiat, jotka eivät liity liikuntaan mitenkään."

Voi sanoa, että liikunta ja terveet elämäntavat ovat sisäänrakentuneet osaksi minua, mutta elämäni ei ole 24/7 body fitnessiä vaikka bodyfitness täyttää juuri nyt vapaa-ajan ihan kiitettävästi koska tähtään kevään kisoihin.

Tasapainoa elämääni tuovat hyvin erilaiset asiat, jotka eivät liity liikuntaan mitenkään; musiikki, matkailu, kirjat, rikas sosiaalinen elämä, mikä milloinkin…

Mistä kaikki alkoi?

Olen eksynyt salille joskus 16-vuotiaana. Paino on ollut varmasti alle 60 kg, kun aloitin, en muista tarkalleen.

Arvioni on että lihasta on tullut alkuajoista laihaan runkooni vähintään 10 kiloa. Paino vaihtelee jonkin verran, normaalipainoni on noin 67-68 kiloa, kisapaino siitä kymppi pois, jos riittää, nähtäväksi jää.

Missä vaiheessa huomasit, että sinulla on lahjoja salilla?

Olen seurannut lajia jo vuodesta 1995 ja silloin jo itse puntaroin mielessäni, että kisatouhu voisi olla se mun juttu, hartiat ja selkä ovat aina olleet mallikkaat ja sain kommentteja kokeneemmilta treenaajilta saleilla….siitä se ajatus sitten kypsyi eteenpäin.

"..liika treenaaminen on ollut se suurin synti ja ylipäätään liika yrittäminen. "

Mikä oli "se" juttu, jonka takia olet todella alkanut kehittyä?

Kaikki perusvirheet olen tehnyt varmaan, kuten ihminen joka ylipäätään tekee asioita paljon; liika treenaaminen on ollut se suurin synti ja ylipäätään liika yrittäminen.

Kehityksen avaimet, kuuluisat treeni, ravinto, lepo – vasta näiden ollessa oikeassa suhteessa, on alkanut tapahtumaan selkeästi. Alleviivaan, riittävä ravinto, puhtaat ruoka-aineet, stabiilit ateriat ja riittävästi energiaa treenata.

Treenitekniikkani ja tuntuma on myös tänä päivänä enemmän bodaustreeniä, kuin aikaisemmin, treeneissä on pyritty keskittämään kaikki energia treenattavaan lihasryhmään, eliminoiden muut lihakset. Toki teen isojakin liikkeitä, kuten kyykky, maastaveto, penkki, vedot., mutta ennen kaikkea fokus on heikkouksissani joihin treeni fokusoituu. Tästä kiitos Uusitalon Arille, joka on valmentajani.

Olet bodyfitness kilpailija, mitä saavutuksia olet saanut aikaiseksi?

Tärkeimmät:

 • 2002, 1.sija, BF tulokkaiden SM, +163cm
 • 2003 2. Sija, BF SM , yleinen sarja 
 • 2004, 2.sija, BF SM, yleinen sarja
 • 2005 1. Sija BF Fitness Classic, yleinen sarja
 • 2005 2. Sija, PM-mestaruus, +163 cm
 • 2006 1. Sija, BF , SM, +163cm
 • 2007, 4. Sija BF, SM , +163cm

Miten päädyit kisailemaan? Voiko kuka vain aloittaa kisaamaan, vai mitä se vaatii?

Käyttövoimana on ollut innostus ja intohimo kisaamista kohtaan. Seurasin aikani kavereiden kisavalmistautumista ja ajattelin; jos nuo pystyvät tuohon, miksi en minäkin!!

Kuka tahansa joka todella haluaa saavuttaa jotakin, pystyy siihen. Toki kannattaa realisoida omat mahdollisuutensa ja arvioittaa kuntonsa myös ammattilaisella, ennen kuin lähtee suunnittelemaan asioita eteenpäin.

"Eniten laji vaatii siis päätä, kun nuppi on kunnossa, keho seuraa kyllä perässä."

Laji on vaativa, jos haluaa menestyä pitää olla valmis tekemään paljon valintoja ja joka päivä aloittaa ’työt’ uudestaan. Päättäväisyys, nöyryys, kurinalaisuus ja rentous ovat hyviä ominaisuuksia tiellä kohti menestystä. Myös tieto-taitoa tarvitaan, jotta lähdetään alusta alkaen tekemään asioita jotka tuovat tulosta. Eniten laji vaatii siis päätä, kun nuppi on kunnossa, keho seuraa kyllä perässä.

Pitää vain tehdä päätös, hankkia tarvittava tietotaito( työkalut) ja ryhtyä töihin, tässä lajissahan ei tule koskaan valmiiksi. Jos rakastat treenaamista ja pystyt sitoutumaan yksinkertaiseen ruokavalioon, laji sopii sinulle.

Miten treenaat rintaa? Entä miten treenaat kaikkia lihasryhmiäsi?

Siihen ei erityisesti panosteta. Minä en edes tiedä penkkimaksimia….joskus viisi vuotta sitten tein 70 kg x 10. nykyään treenaan noin 50-60 kilolla, mutta rintalihakset mulla on ☺

Treenaan tällä hetkellä viisi kertaa viikossa, joka neljäs päivä treenaan jalat ja selän, ne siis tulevat kierrossa kaksi kertaa. Treeniviikkoni tällä hetkellä näyttää tältä:

 • pv 1. Jalat, raskas
 • pv 2. Selkä ja hauikset
 • pv 3. Rinta, olkapäät, ojentajat
 • pv 4. Lepo
 • pv 5. Reidet, pohkeet ( pumppi)
 • pv 6. Selkä ( kevyt, pumppi)
 • pv 7. Lepo
 • vatsan treenaan ainakin kaksi kertaa viikossa ja poseeraus on myös osa viikko-ohjelmaa.

Treeneissä keskityn eniten tekemään liikkeet supistamalla juuri harjoitettavaa lihasta. Teen myös super-ja triplasarjoja paljon esim. käsille ja reisilihaksille ja koska treenaan yksin, erikoistekniikoista pudotussarjat toimivat hyvin. Näin saan treenattua lihakset ihan loppuun yksin. 

Aerobista en tee ollenkaan. Huomioitavaa on että olen hyötyliikunnan suurkuluttaja, se pitää aineenvaihdunnan käynnissä.

Onko voimasta ollut hyötyä sinulle bodyfitness treenejä ajatellen?

Tottahan toki voimasta on hyötyä kaikessa urheilussa ja vaikka treenaamiseni ei keskity voimaan, olen sitä mieltä että voima on myös kuntoa, sen voi jalostaa mihin tekemiseen vain!

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tulevaisuuden suunnitelmia on, mutta kaikkea en halua paljastaa. Mitä urheiluun tulee, tavoite kerrallaan. Teen asioita vain siltä pohjalta että sydän pitää olla mukana kaikessa, siten tulee hyvä lopputulos!

Lopuksi: Mitä neuvoa voisit antaa treenaajille, jotka haluavat kehittyä salilla vielä paremmin?

Nykypäivän tietoviidakossa on jos jonkin moista tietäjää ja tapaa jolla päästä kuntoon. Kuuntele itseäsi, etsi itsellesi sopivin tapa ja pidä siitä kiinni, sitoudu ja tee päätös onnistua joka päivä uudestaan, näin pysyt kunnossa!

Asiat eivät ole niin monimutkaisia, yksinkertaiset asiat toimivat parhaiten. Kuten puhdas ruokavalio oikeilla painotuksilla, fiksu monipuolinen treeni, lepo, rentous ja tärkein kaikessa; keskity kaikessa laatuun.

- Katarina Tunturi

Kuvat: Mike Sirén