Juha Ryödi - 200kg:n RAW-penkkaaja ja raskaansarjan kehonrakentaja

Juha Ryödi on 28-vuotias raskaansarjan kehonrakentaja Helsingistä ja tullut tutuksi kilpailijana sekä kehonrakennuksessa että penkkipunnertamisessa.

Juha kertoi Penkkipunnerrus.fi:lle miten hän on päätynyt voimailemaan ja penkkipunnertamaan sekä miten pikku pojasta kasvoi 1.5 vuodessa 30 kiloa painavampi järkäle.

Juha Ryödi
Ikä: 28 v

Kuka on Juha Ryödi?

Helsingistä kotoisin oleva, alunperin Säkylästä tänne päätynyt, raskaansarjan kehonrakentaja ja voimalijaharrastaja. Siviilielämässä yksikönpäällikkö on titteli ja kaikenlainen pienimuotoinen  "business" on lähellä sydäntä! :)

Ennätykset, miten paljon saat penkiltä!

Kisaennätys taitaa olla vuodelta 2009, 210kg, ja Saliennätys 215kg, valmistautuessa kyseisiin kisoihin.

Milloin aloitit salilla käymisen ja miksi?

Aloitin salilla käymisen jääkiekon voimaharjoittelun kautta 14-vuotiaana. Parin kolmen vuoden jälkeen jääkiekko jäi kuvioista pois, koska se sitoi paljon myös muita elämän asioita - salilla kun pystyi käymään lähes koska vaan.

"...lukion ensimmäisessä terveystarkastuksessa huomattiin painoa tulleen 1,5 vuoden aikana 30kg lisää!"

Saliharjoittelussa aloin kehittyä jo hyvin heti alussa, ja voima näkyi kiekkokentällä, sekä silloin myös pelaamassani salibandyjoukkueen jäähytilastossa. Kiekon ja salibandyn loputtua puraisi kipinä kuntosaliharjoitteluun kunnolla ja sen jälkeen treenattiin 7krt/viikko usean vuoden ajan, sekä syötiin kuin hevonen. Lisäravinteita ei juurikaan käytetty kun ei niiden olemassa olosta edes tiedetty.

Kuitenkin kehitystä tuli: lukion ensimmäisessä terveystarkastuksessa huomattiin painoa tulleen 1,5 vuoden aikana 30kg lisää (pituutta ei juurikaan), niin tämä tie oli selvä  - kehitys ruokki innostusta ja tekee sitä edelleen!

Miten innostuit penkkipunnertamisesta?

Vanhalta kotisalilta löytyi ainoastaan 70-luvun Karhu-merkkinen penkki, joten laitteista ei ainakaan innostusta saatu - tosin muutama treenikaveri oli tuloksissa koko ajan aika lähellä ja pienen kilpailuvietin kautta alettiin heti alkuun järjestää leikkimielisiä kilpailuja.

Tämä kai sitten vei vähän mukanaan ja penkkiä alettiin harjoitella tosissaan ja jopa etsiä tietoa harjoittelusta maksimipenkkivoiman kehittämisestä. Meitä oli 4-5 hengen treeniporukka, joilla jokaisella meillä oli penkkitulokset n. 10kg:n sisällä toisistaan. SE loi motivaatiota harjoitella kovempaa ja kovempaa...ja kehittyä!!

 "..kun ensimmäisen kerran nasautin 200kg penkiltä kovassa huudossa ja tunnelmassa, niin se riitti siihen kipinään, että kisailemaan tullaan toivottavasti vielä monta vuotta!"

 

Milloin ja miten innostuit kisaamaan penkkipunnerruksessa?

Jo hyvissä ajoin kavereiden kanssa vitsailtiin, ettei kisoihin mennä ollenkaan oman salin ulkopuolella ennen kuin 200kg on siellä nostettava tulos, ja näin myös kävi. Eurassa 2008 nostettu kisarauta oli 200kg ja sen jälkeen uskallettiin sitten mennä nostelemaan muuallekin.

Se tunne kun ensimmäisen kerran nasauttaa 200kg penkiltä kovassa huudossa ja tunnelmassa riitti siihen kipinään, että kisailemaan tullaan toivottavasti vielä monta vuotta.

Kisoista mm. Metal Gym RAW, Raw Powerin kisat, ravintolapenkkareita yms. on takana ja toivottavasti useita vielä edessä!

Miten treenaat penkkiä, ennen kisoja ja kisan jälkeen?

Tässä kohtaa varmasti pitäisi sanoa että erittäin suunnitelmallisesti ja maltillisesti, luoden ensin peruskuntoa ja sen jälkeen piikkaamalla ylös raudoissa.

PASKAT!  

Suunnitelma voi olla pohjimmiltaa tuo, mutta kyllä edelleen myös penkkiharjoittelu menee kroppaa kuunnelle ja fiiliksen mukaan. 

Penkkipunnerrusta en välillä treenaa pitkiin aikoihin ollenkaan, koska sen tarve kehonrakennuksessa on miltei mitätön, mutta kisoja ennen pyrin sen aloittamaan n. 12-15 viikkoa ennen varsinaista kisaa. Sen hetkinen kunto hyvin pitkälti määrittelee tulevan ohjelmaan.

Kisojen aloitusraudan pyrin aina nostamaan salilla noin 2 viikkoa ennen kilpailua. Noin neljä viikkoa ennen kisaa alkavat toistomäärät olemaan jo hyvin pieniä ja sarjat vähäisiä ja voimaa ei enää "tehdä".

Harjoittelen myös tekniikkaharjoituksia, kuten mm. nopeuspenkkiä, lattiapenkkiä yms. Muuten apuliikkeet ovat kehonrakennuspainotteisia. Kisojen jälkeen en treenaa penkkiä juuri ollenkaan. Tulevaisuudessa on tarkoitus panostaa penkkipunnerrukseen vielä tosissaan ja jättää kehoilu siksi aikaa vähemmälle.

" vuonna 2013 on tarkoitus laittaa vanhat ennätykset uusiksi!"

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Tulevaisuuden suunnitelmat löytyvät kehonrakennuksen puolelta ja vuosi 2012 on pyhitetty sille saralle - vuoden 2012 syksyn kehonrakennuskilpaileminen ratkaisee sen, alanko panostamaan jo syksyllä, vai talvella penkkipunnerukseen. Joka tapauksessa vuonna 2013 on tarkoitus laittaa vanhat ennätykset uusiksi!

Lopuksi: Mitkä viisi vinkkiä ja neuvoa voisit antaa jokaiselle, joka haluaa paremman penkkituloksen?

  1. Ravinto kulkee käsi kädessä voimantuoton kanssa, pidä se puoli kunnossa ja syö riittävästi, mutta OIKEIN!
  2. Penkkipunnerrustuloksen nostaminen ei ole vain penkkipunnerrusta. Etsi itsellesi muut sopivat apu - tekniikkaliikkeet sekä variaatiot, jotka tukevat kehitystä ja myös apulihaksia sekä nopeutta
  3. KILPAILE, muuten et osaa nostaa. Salitulokset on salituloksia, niiden arvostus tiedetään...
  4. Lihashuolto! Jumisilla paikoilla tulee vahinkoja ja rikkinäisillä paikoilla ei nosteta mitään
  5. Mitä isommat raudat, sitä pidempi palautumisaika harjotteista. Kasvata treenien väliä tangossa olevan malmin mukaan.


- Juha Ryödi (kuvat Mike Sirén)

 

Juha Ryödin poseerausrutiini kehonrakennuskisoissa

Salivetoja, 270 kiloa!