Jani Rainela - väkevä nuori voimanostaja!

Jani Rainela on 22-vuotias voimanostaja ja ei mikään eilisen teeren poika! Jani tehnyt useita MM- ja SM-ennätyksiä penkissä, kyykyssä ja maastavedossa - käsittämättömät 35 SE:tä ja 14x ME!

Tämä nuori sonni on ollut luonnonlahjakkuus jo lapsesta pitäen!

Penkkipunnerrus.fi haastatteli Jani "the-living-legend" Rainelaa, lue miten paljon Jani kyykkäsi 10-vuotiaana!

jani-rainela-voimanostaja
Jani Rainela
Ikä: 22 v

Kuka olet ja mitä puuhastelet nykyisin?

Työskentelen Puolustusvoimien Urheilukoululla Hämeen Rykmentissä. Treenaan kamppailulajeja ja puntteja säännöllisesti, lähiajan tavotteina tehdä paluu voimanostolavoille ja painin SM-kisat.

Ennätyksesi voimanostossa?

Parhaat kisatulokset: Kyykky 336kg, penkki 265kg, maastaveto 300kg, total 891kg. Kyykky, penkki ja total oli alle 20-vuotiaiden SE-tuloksia ennen painoluokka-uudistusta.

Milloin aloitit salilla käymisen ja miksi?

Lähdin isäni mukana salille jo polven korkuisena syystä, että äitini ja vastasyntynyt pikkosiskoni saisivat välillä rauhaa. Innostuin oikeastaan ala-asteen kolmannella luokalla tosissaan raudan nostamisesta ja aloinkin käymään paikallisella nuorisotalolla treenaamassa punttia joka päivä koulupäivän jälkeen.

Miten olet kehittynyt ihan alkuajoista lähtien?

Olin nuorena aika syömishäiriöinen ja luurangon laiha, kehonpainoa aloitin seuraamaan ehkäpä kuudennen luokan aikoihin vuonna 2000, jolloin aloitin myös painimaan.

Mieleenpainuvimmat tulokset ovat kesältä -99, jolloin 10-vuotiaana kyykkäsin 100kg rannalla, jolle oli rakennettu punttilava. Maasta vedin 80kg, 85 ei noussut enään. 13-vuotiaana penkkasin ensi kertaa 100kg, oma paino ehkä 70(?).

"10-vuotiaana kyykkäsin 100kg rannalla, jolle oli rakennettu punttilava!"

Kyykkyä olen treenannut ylivoimaisesti eniten ikäni aikana ja 200kg rajan saavutin niin ikään 13-vuotiaana. Maastaveto pyöri siinä 160 kilon paikkeilla. 14-vuotiaana kun tuli varusteet kunnolla kuvioon, niin tuloksia ja kehitystä pystyy seuraamaan jo kisatuloksista.

Miten innostuit voimanostamisesta ja penkkipunnertamisesta?

Voimanosto ja penkki innostus alkoi tosiaan noin 9-vuotiaana, mutta kun täytin 13, niin isäni kannusti minua kilpailemaan vuoden kuluttua, kun alaikäraja lavoille (14) tulee täyteen. Luin lehdistä alle 17-vuotiaiden SM-kisatuloksia ja innostuin täysin siitä, että voisin taistella mitalista jo heti ensimmäisissä kisoissa. Ensimmäinen kisa oli 14-vuotiaana tappina Järvenpään paikallinen kisa, jossa tulosrajat nuorten SM-kisoihin

"Nykypäivän paitapenkkaamisessa täytyy treenipainotusta hermottaa ojentajille"

Mitä erikoistekniikoita käytit rintaa treenatessasi, esim. lankkupenkkiä tai lattiapenkkiä ?

Olen kannattanut treenisysteemissä aina perinteisiä liikkeitä ja treenejä, eli paljon sarjoja ja toistoja ja vähän apuliikkeitä. Penkkipaidan myötä treenaaminen muuttui siten, että ns. voimakaudella ohjelmassa oli lähes kaikki mahdolliset apuliikkeet esim. lattiapenkki, kuminauhapenkit, lankkupenkit, ketjupenkit ja muut vastaavat viritykset.

Mielestäni nykypäivän paitapenkkaamisessa täytyy treenipainotusta hermottaa ojentajille ja siihen käy hyvin penkki kapealla otteella ja lankkupenkki.

Miten treenaat penkkiä ennen kisoja ja kisan jälkeen?

Ennen kisoja penkissä on pitkä peruskuntojakso, jolloinka tehdään pienillä painoilla pitkää sarjaa ja toisena penkkinä kapea penkki. Noin 10vk ennen kisaa alkaa erikoislajien tekemiset 2x viikossa ja paidalla nostoja 1-2 kertaa. Kisan jälkeen ruletti lähtee pyörimään alusta.

Mitä mieltä olet varustepenkkaamisesta versus RAW-penkkaamiseen?

Olen aina kannattanut raw-nostamista korkealle ja kannatan edelleen. Kuitenkin penkkipaita on sellainen, joka ainakin omalla osalla luo turvaa ja tukea penkkaamiseen, joten en sitä vihaakkaan. Hieno ele SVNL:ltä, että järjestävät nykyisin raw-SM-kisoja, että saadaan jokaiselle jotakin!

Harrastatko tällä hetkellä muita lajeja kuin voimanostoa?

Kreikkalaisroomalaista painia edelleen, paini kiehtoo minua monipuolisuutensa takia ja en ole lopettamassa sitä varmasti koskaan.Biljardi ja snooker on ollut aina lähellä sydäntäni, palloa tulee lätkittyä monta kertaa viikossa.

Vapaaottelu on alkanut kiinnostamaan minua viime aikoina ja uskon, että tulen kilpailemaan siinä lähitulevaisuudessa.

Olisiko vielä mahdollista nähdä sinut voimonostossa?

Uskon erittäin vahvasti, että palaan voimanostolavoille!

Onko nykyisessä lajissa siitä hyötyä, että olet joskus ollut ja olet vieläkin tajuttoman vahva?

Voimasta on hyötyä niin työ- kuin urheiluelämässä. Painissa voima on yksi tärkeimpiä elementtejä ja voimanostoura on luonut hyvän pohjan tähän.

"..totuus on se, että he kehittyvät paremmin, joilla on pohjat kunnossa"

Kerro minulle miksi jotkut kehittyvät niin hyvin salilla ja taas toiset eivät tunnu saavan mitään kehitystä?

Suurin ongelma on, että tehdään joidenkin huippunostajien ohjelmia jo aloittelijana eikä huomioida sitä, että huiputkin ovat tehneet pohjansa ennen. Myöskin kultaisen kolmion (eli ravinto-harjoittelu-lepo) yhdistäminen elämään ei ole niin yksinkertaista, kuin luulisi. Netin valtavat tietomäärät takaavat sen, että jokaiselle löytyy varmasti jonkin sortin ohjelmaa ja treenirunkoa, mutta totuus on se, että he kehittyvät paremmin, joilla on pohjat kunnossa.

Lopuksi: Mitä vinkkejä ja neuvoja voisit antaa jokaiselle, joka haluaa paremman penkkituloksen tai kehittyä salilla?

  1. Treenaa paljon, kovaa ja oikein.
  2. Keskity oikeisiin harjoitteisiin ja treenaa tekniikka ensin kuntoon.
  3. Muista levätä, jokapäiväinen penkki ei kehitä tulosta.
  4. Älä kopioi huippunostajien ohjelmia.
  5. Muista syödä ja levätä kunnolla!
  6. Unohda erikoisliikeet alussa, vaan tee perusharjotteita.
  7. Harrasta myös muuta liikuntaa, kuin salitreeniä.

 

- Jani Rainela

Janin kisasuoritus, 891kg yhteistulos